En spesiell ettermiddag på DNB arena Hosle

Det er ikke hver dag det kommer to landslagstrenere, 25 representanter fra fem UEFA-land og 12 spillerutviklere fra Toppserien på besøk til Hosle.

Det var i det hele tatt ganske folksomt på klubbhuset og rundt banen i den halvannen timen vi fikk overvære en landslagsøkt i regi av NFF. De to trenerne, Nils Lexerød (J19) og Alexander Straus (U23), kjørte en taktisk økt for 23 ØHIL-spillere fra mange ulike ØHIL-lag og nivåer.

Det var Straus som styrte økta på klokkerklart bergensk, mens Lexerød bistod sammen med tre andre ØHIL-trenere og fikk tid til å prate litt underveis. Han forteller at han i utgangspunktet var spent på nivået, men ble positivt overrasket over hvor kjapt ØHIL-spillerne tok til seg læring og ble komfortable med øvelsene. Det ble avholdt en teoribrief på klubbhuset i forkant og gitt mange instruksjoner underveis: Fokuset var blant annet hurtig defensiv omstilling og kollektivt press.
Det ble en liten smakebit på hva som skjer under landslagssamlingene og hvordan NFF følger prinsippene i Landslagsskolen, det offisielle spillerutviklingsprogrammet til norsk fotball.

«Synes det er både gøy, kult og lærerikt å få muligheten til å bli trent av j19 og u-23-trener! De var tydelige i instruksene og det var lett for oss å forstå hva de ønsket å oppnå med økten,» uttalte én av spillerne våre etterpå, mens en annen skrev i en lagchat: «Veldig gøy og lærerikt! Likte også at vi fikk gått så nøye gjennom det som var tema for økten helt til vi fikk det bra til!!»

Noe av det mest spennende rundt banen var alle språkene som fløy gjennom luften. Representanter for Nederland, Østerrike, Kroatia, Malta og Estland diskuterte ivrig alt fra norske baneforhold til hva som foregikk på deres egen hjemmebane. – Meld fra til meg hvis noen av spillerne deres har en østerriksk bestemor, fleipet en østerriksk spillerutvikler. Han mente vi skulle være sjeleglade for at jentene fikk testet seg på så glatt underlag, hvor balltempoet var høyt og omstillingene måtte skje lynraskt. En kroatisk dametrener lurte på alderen på jentene og hvilket divisjonsnivå vi spilte på, en malteser spurte om hvilke ØHIL-spillere som var på landslaget og en nederlender var glad for å kunne ta bilder som dokumentasjon hvis hans egne spillere begynte å sutre over dårlige baneforhold.

I tillegg til UEFA-representantene, som var en del av UEFA Study Group, var alle 12 toppserieklubbene representert med sine spillerutviklere. Flere NFF-ansatte var naturlig nok også til stede, blant annet den gamle storspilleren Heidi Støre (i dag leder av kvinnefotball i NFF), samt ganske mange ØHIL-trenere fra ulike lag som hadde dratt tidlig hjem fra jobben for å få med seg begivenheten.

Tusen takk til alle som bidro, enten det var snømåking, videofilming, koking av kaffe, innkjøp av frukt, knipsing av bilder, henting av baller eller flytting av kjegler. Morsomt å se hva vi kan få til når vi samler kreftene og utnytter de fine fasilitetene vi har til disposisjon!
Fordi det er gøy!