Langrennsutstyr – hva trenger barna?


Mange er usikre på hvilket utstyr som er nødvendig for å trene langrenn og ha det gøy på ski. ØHIL Langrenn legger stor vekt på å unngå utstyrshysteri. Vi anbefaler ikke at man kjøper spesialski til skøyting og klassisk i aldersgruppen 8-12 år. 

SKI
Vi forventer ikke at barna har mer enn et par ski. De fleste har et par klassisk ski, som kan smøres med festesmurning. Det er et bra utgangspunkt fordi klassisk ski kan brukes som skøyteski når festesmurningen er fjernet. Skøyteski kan være vanskeligere å bruke til klassisk teknikk. På grunn av mangel på «festespenn» slites festesmurningen hurtig av på skøyteski. Det er mange som bruker klassisk ski, som har blitt for korte, til skøyteski. Dette fungerer fint.
Skøyteski skal være kortere enn klassisk ski. Mens skøyteskiene skal være omtrent i hakehøyde og ikke lengre enn utøverens høyde, skal lengden på klassisk ski være omtrent som personens høyde, og ikke lengre enn 10 cm over utøverens høyde. Hvis man likevel skal investere i nytt utstyr kan man gjerne kjøpe kombinasjonsski (ski for både klassisk og skøyting).
Smørefrie ski er ikke å anbefale da disse ofte har meget dårlige egenskaper, noe som gir en dårlig opplevelse for barna.

 

Barneski – kombiskiKlassiskSkøyting
Høyde 95-110cmKroppslengde + 0Fjorårets kombiski brukes til skøyting
Høyde 110-130cmKroppslengde + 10cmFjorårets kombiski brukes til skøyting
Høyde 140cmKroppslengde + 15-20cmFjorårets kombiski brukes til skøyting
JuniorKroppslengde + 20-25cmKroppslengde +10cm, ca 10cm kortere enn klassiske ski

 

STAVER
M.h.t. staver bør disse være omtrent på høyde med skulderen. Pass på at hempene er strammet tilstrekkelig nok til at barnet ikke behøver å tviholde på staven. Et siste punkt som er verdt å få med seg i forhold til staver er trinser. Store runde trinser anbefales ikke. Det er fint i påskefjellet hvor man kanskje går utenfor oppkjørte spor. ØHIL trener stort sett alltid der det er oppkjørte spor. Da vil runde trinser føre til at det blir vanskeligere å bruke armene på en riktig måte. Staven glipper og barnet og teknikken lider. Piggen på staven bør være i herdet stål, ellers griper den ikke på is og hardt underlag.
 
KlassiskSkøyting
Kroppslengden, minus 30cm
En gutt som er 140cm høy, trenger staver som er 110cm høye i klassisk
(140-30=110)
Kroppslengden, minus 20cm
En jente som er 145cm høy, trenger staver som er 125cm høye i skøyting
(145-20=125)

 

Kjøp og salg av utstyr
ØHIL Langrenn har til enhver tid en rabattavtale med en eller flere sportsbutikker, se mer info på vår hjemmeside under ‘samarbeidspartnere og rabattavtaler’. Alle medlemmer oppfordres til å benytte denne tjenesten. Man kan også gjøre gode kjøp hos ulike klubber som arrangerer dager for innbytte/salg av brukt utstyr.

 

Treningsklær
Høst: Lett treningsdress og refleksvest, lue og votter er viktig senhøstes. Ved trening i sal brukes vanlig gymtøy og joggesko for innendørs bruk.

 

Vinter: Varmt undertøy, gode sokker, en vindtett treningsdress, lue og votter. Er det kaldt, bør barna ha et ekstra lag med klær mellom undertøyet og treningsdressen, og ørene må beskyttes med ørevarmere.