LANDSLAGSTRIO: Vendela, Una og Pia på ØHIL Toppfotball spiller alle på hvert sitt landslag.

ØHIL Fotballs Julekalender 2021: Luke 23


I går fikk vi en oversikt over keepertilbudet i klubben. Til i dag har vi fått en julehilsen fra vår UEFA A-keepertrener Gisle Olstad – keeperen som selv voktet stengene for herrelaget for noen år siden har vært keepertrener for ØHIL i en årrekke. I en klubb som virkelig tar keeperne på alvor- hvordan er tilbudet for de aller fremste i ØHIL Toppfotball? Take it away, Gisle:

De aller beste keeperne fortjener den aller beste oppfølgingen.

I sesongen 2021 hadde ØHIL Toppfotball to svært gode sisteskanser i forma av Klara Thorsrud Sporsem og Una Langkås. Klara var ubestridt førstekeeper i ØHIL inntil hun ved sommerferietider valgte Vålerenga som sin neste karrierevalg. plan med Klara var klinkende klar: – På sikt må jo målet være å få solgt Klara til utlandet og melde henne på i en landslagsdiskusjon, (Ken Nilsen, keepertrener VIF). Inn i førsteelleveren kommer en ung og svært lovende Una Langkås og avgjør en gang for alle at hun er svært klar og moden for oppgaven. Hun holder unna mot de mest voldsomme goalgetterne i serien, og når vi setter punktum for sesongen 2021 på Åsane ved Bergen, kan hun notere seg en streak med null tap i serien. Imponerende! 

DYNAMITTDUO: Una og Klara var treningspartnere i noen år i ØHIL Toppfotball frem til Klara gikk til Vålerenga. Foto: Mikkel Mørch Sollie / Kalenderluke 24-mann i 2020

I ØHIL Toppfotballs keeperteam setter vi ikke én utøver helt øverst på tronen. Joda, en av keeperne er ofte et hestehode foran, men her lar vi alle få samme oppmerksomhet og oppfølging. Oppfølgingen, og et sterkt bidrag til å få et keeperteam som både jobber godt sammen, og konkurrerer godt sammen, er helt enkelt: Du må se utøveren. Du må se utøverens personlighet, mangler, styrker, assets, og ikke minst ha en sterk relasjon til hver og en av dem. I ØHIL jobber vi som et team, ikke som et stk stjerne som kan oppføre seg som den vil, ei heller glemme andre- eller tredjevalget, og definitivt ikke glemme individet (som nevnt). Når f eks Una trer inn i førstekeeperrollen som om det skulle være den naturligste ting i hele verden, ligger det timesvis av trening, oppofring, et sterkt og dedikert ønske og ikke minst en vinnerskalle av en annen verden bak. Og en slik innstilling blir ofte premiert. Una debuterte i den flotteste landslagdrakten i hele verden i J19-landskampen mot Nederland på Stadium Villa Real de Santo Antonio fredag 26. november 2021! Og når man da så Unas aller første involvering tidlig i matchen, da så selv det aller mest utrente fotballøyet at dette er en keeper norske landslag bør ta med seg videre. Tøff, uredd, offensiv og rett i beina på Nederlands profilerte offensive spiller. 

LANDSLAGSDEBUT: Una debuterte for Norge J19 mot Nederland på Stadium Villa Real de Santo Antonio.

Keeperoppfølging i ØHIL Toppfotball dreier seg også om å se det uferdige i utøveren. Hva ligger latent? Hva kan vi hale og dra i slik at det blir et godt menneske og en svært god keeper? Hvor starter vi? Jo, det hele starter gjerne med gode, tydelige scoutinginstruksjoner. Våre scouter og samarbeidspartnere vet hva de ser etter både internt i ØHIL og ute hos andre klubber, og de ser det hos utøverne i ung alder. Allerede der starter keeperoppfølgingen. Keeperne får gjerne være med ØHIL i en hospiteringsfase. F eks har vi hospitert Vendela Bakke og Pia Grande Hansen gjennom lange tider. Begge disse presterer fabelaktig i respektive klubber og begge har i år spilt landskamper på hvert sitt norske landslag. Og vi er heldige nok til å få med begge disse sterke utøverne inn i sesongen 2022 som ØHIL-spillere! Keeperoppfølging i ØHIL mener vi altså er mer enn kun trening på bestemte øvelser og så ferdig med det. Treningsmessig gjelder det å fylle opp «verktøykassa» med mest mulig verktøy for flest mulig situasjoner. Har vi egne tekniske øvelser, så må man «spille for som om det er en reell situasjon», litt teater har ingen vondt av å spille! Vi må ha på plass atitude i alt vi gjør. Det må se ut som om vi er på toppen av alt vi foretar oss. Oppfølging er også å la utøverne ha frihet under ansvar. I ØHIL gjør keeperne som de vil. Vil de ta fri, så gjør de det. Men du må ha det som skal til. Gidder du ikke, så lykkes du ikke. 

Å følge opp keeperne i ØHIL gjør også at samarbeidet med skoler må innlemmes som en del av «prosjektet». Derfor følger ØHIL Toppfotball opp utøverne også i skoletiden. Og det gir resultater. Som for eksempel vet vi at keepere er en ettertraktet posisjon, og at svært gode norske keepere ikke vokser på trærne (det ser vi jo f eks i Toppserien hvor lagene mer enn gjerne henter utenlandske keepere av ymse kvalitet, og ikke gjerne kan slippe til norske pga store lønnsutgifter til proffene). Når koronaepidemien slo til som verst hadde vi i ØHIL ca hele øvre halvdel av lagene i øverste nivå i Italia på interesselisten for en av våre keepere. Faktisk såpass interesserte at vi sto med flybilletter i hånda og var timer unna å fly sørover. Så stengte Norge … Og når de prøvde seg en gang til, så stengte jammen landet ned for andre gang. Sånn er fotballivet. Før verden stengte dørene, var vi heldige nok og fikk realisert Lyons interesse for Una Langkås. Una fikk gjennomføre en ukes opphold i Lyon og trene med deres A-lag gjennom hele uka. En opplevelse av dimensjoner, og Una fikk se hva som skal til for å komme til andre store klubber utenfor Norge. Kommunikasjonen med et av verdens aller beste klubblag på kvinnesiden holdes ved like den dag i dag. 

Så du: er du keeper og vil bli det beste du kan, og kanskje litt til: Se til ØHIL! Fordi det er gøy!