DYKTIG TRENER: Sigve Brauti-Heidemann har bidratt som foreldretrener i en årrekke.

ØHIL Fotballs Julekalender: Luke 14


I dagens luke tar vi en titt på frivilligheten i ØHIL Fotball. Frivillighet/foreldredrevet er også en verdi i klubben. Sigve Brauti-Heidemann har vært foreldretrener i klubben i en årrekke.

Hvor lenge har du vært i klubben og hva har du vært med på, Sigve?

Jeg skal forsøke å huske at dette kun er én julekalenderluke og ikke mine memoarer som fotballtrener i Øhil. Men det er søren ikke lett når dere spør om historien til en frivillig foreldretrener i ØHIL. Dykket i gamle bilder, videoer og mailer er så rørende hver gang. Denne gjengen med spillere, trenere og foreldre har gitt oss så mye glede gjennom alle disse årene. Utallige treninger, seriespill, kortreiste cup’er, langreiste cup’er med overnatting, egenutviklet fotballlørdag på Hosle med teori, praksis og film, Ekstratrening, 110% og nå Ivrig – alt har vært en sann glede å få være med på og vi har fått hente inspirasjon og kunnskap fra veldig dyktige folk i klubben.

Jeg og mine medtrenere har fulgt J2006 kullet fra våren 2014 da jentene gikk i 2. klasse. Det har vært en fantastisk reise fra å være 8 spillere totalt i begynnelsen til 34 av 41 jenter fra trinnet på Jar Skole frem til sammenslåingen med Grav og Eikeli/Hosle hvor vi ble over 80 spillere. 

Selv om alt dette huskes som og fortsatt er en glede, har vi vært gjennom mange viktige paradigmeskifter gjennom årene. De tre treningsgruppene som ble slått sammen for 2 år siden var forskjellige treningskulturer som skulle finne felles vei. Vi har gått fra 5’er til 7’er til 9’er og til 11’er. Vi startet med jevne lag hvor det var så viktig å finne balanse, så hvert lag ble slagkraftig. Vi begynte med divisjonsinndeling i 2019 og vi har jobbet med differensiert trening gjennom hele 2020. 

Hvordan har dere håndtert disse skiftene?

Disse skiftene er vanskelige – det er fort gjort å miste noen, både trenere og verst av alt spillere. Da er det viktig å ha noen grunnleggende verdier i bunn som vi alle kunne stille oss bak, nevner altfor kort og med viten om at vi ikke alltid får til alt:

– Alltid sørge for et treningsopplegg hvor hver og en spiller blir sett og merker at hun blir sett.
– Spillerne skal alltid få beskjed høylytt når de får til noe for første gang
– Alle spillernes utvikling og fotballglede kommer alltid først
– Spillerne skal hele tiden få hjelp til å bli en bedre fotballspiller på en arena som er best tilpasset der de er nå.
– Om vi har en dårlig trening er det alltid treneren som må gå i seg selv for å forbedre.
– Ta aldri et viktig valg basert på eget forgodtbefinnende. Diskuter i trenerchat’en (messenger) til du får vannblemmer i fingrene:)
– Å differensiere i ferdighetsgrupper skal alltid gjøre vondt for den som deler inn.
– Informer så godt du kan til foreldrene hvorfor vi gjør som vi gjør.

Igjennom disse årene har klubben også godt gjennom en del endringer. Vi har jobbet med å finne oss en plass i klubben og klubben har jobbet med å finne en plass til oss (da vi er mange og fulle av meninger:). I 2020 hadde vi et nydelig samarbeid med Dag og Christine som var med oss gjennom sesongen. I 2021 får vi fortsette med vår kjære Dag og får i tillegg gode og spennende øktplaner fra Lotte som som kommer inn i teamet vårt med masse kunnskap og trøkk. 

GØY MED FRIVILLIGHET: Per Bryng er en av flere med flere verv i klubben. Han sitter i fotballstyret og er trener på G2010 Bekkestua.

Hvorfor ønsker du å bidra, Sigve?

Jeg har vel aldri følt at jeg er frivillig eller at jeg bidrar. Jeg startet opp med mål om å skape gode relasjoner i klassen. Dette utviklet seg til å ville skape gode relasjoner i en årgang. Etter hvert forstod jeg at jeg synes det var utrolig gøy å se jentene ta nye steg og utvikle seg på hver trening. At dette var noe jeg kunne kose meg med hver dag etter jobben – og som jeg var ganske god på. Det var alltid noe nytt hos noen nye. Også er vi heldigvis flere som har vært med hele veien som finner det like gøy og viktig. Da får vi et voksent trenermiljø som koser seg sammen som skal påvirke og lede unge spillere til å skape et miljø seg imellom hvor de trives med trening og vil bli bedre. Når man synes noe er kjempegøy og i tillegg vet at det er noe viktig for mange, så får man energi hver dag på feltet. 

Fortsatt når vi legger ut et nytt «arrangement» på Spond blir vi helt gira når vi ser at såååå mange melder seg på – da ringer vi hverandre og er så fornøyde med oss selv:)

Hvordan ser du på 2021-sesongen i ØHIL Fotball?

Vel, først og fremst håper jeg at vi kan få en tilnærmet normal sesong for spillerne våre. De var bare J14 et år og de er bare J15 i et år – Dette er siste sesong som egen årgang og det hadde vært fantastisk om vi fikk gjort alle tingene vi ønsker å gjøre sammen neste år. Tiden får vise.

Vi har fortsatt 50 aktive spillere på årgangen som trener gjennom vinteren på forskjellige arenaer – så vi skal uansett få til nok et knallår på fotballbanen!:)

Takk for innsatsen som foreldretrener og for et vanvittig bra innlegg, Sigve! Sportslig leder Fruff har sendt inn sitt bidrag til ØHIL Fotballs stadig mer populære julekalender:

I ØHIL har vi en verdi som heter «frivillighet og foreldredrevet»

Hele den norske idrettsmodellen er basert på frivillighet. Selv i toppklubber er det et stort frivillighetsapparat.

Frivilligheten gir en unik verdi, og det norske samfunnet er svært takknemlig for denne enorme innsatsen som legges ned.

I ØHIL Fotball har vi omtrent 200 foreldretrenere, og i tillegg er det mange som bidrar utenfor treningsfeltet.

JULENISSEN: Vår faste julekalender-skribent har selvfølgelig sendt inn dagens skryt.

I barnefotballen i ØHIL har vi foreldretrenere og årskullsansvarlige på hvert kull. For eksempel er det 15-20 deltakere når vi har et «lagledermøte» med G2009 eller J2009 som gjerne har rundt 80 barn i kullet. Hvert kull har en ansatt årgangsleder fra klubben som følger opp årskullet. Det sikrer at de frivillige får bistand og sørger for at vi driver etter tilnærmet like retningslinjer i alle årskull.

I ungdomsfotballen i ØHIL er det hovedsakelig ansatte trenere, men det er likevel flere kull som har aktive foreldre på trening og kamp. Særlig på J2006 har vi dyktige og engasjerte trenere som også er foreldre. I tillegg har vi flere ansatte trenere fra klubben som bistår kullet. På alle ungdomslag har vi uansett roller som bekles av foreldre, nemlig årskullsansvarlig, lagleder, økonomiansvarlig, cupansvarlig med mer. Disse gjør at spillere og foreldrene har noen som kjenner spillerne godt over flere år pluss at det hjelper treneren å holde fokus på det mer sportslige. Aktive foreldre rundt laget er særlig viktig når man kommer langt ut i ungdomsårene da kjennskapen til disse ungdommene over tid er verdifullt for en ansatt trener å få innsikt i.

I ØHIL er det en ekstra sterk foreldrededikasjon. Mange klubber sliter med å få ok engasjerte foreldre til å bidra i ulike roller. I ØHIL er det ikke slik. Vi har en utrolig positivitet blant våre foreldre, og det nyter alle i klubben godt av.

Vi har også frivillige i styre og komiteer. Disse har da et større ansvar som går mer på hvordan fotballavdelingen drives og utvikles. Dette er roller som er helt avgjørende for at ØHIL Fotball får bedre rammer og som setter retning på fotballavdelingen.

Vi er svært takknemlig for det engasjementet og de mange timene som legges ned for å gi barna i ØHIL-land en bedre oppvekst.

Sportslig hilsen,
Fruff


Tusen takk til alle foreldre og frivillige som bidrar for at barn, unge, voksne og godt voksne skal ha mulighet til å spille fotball i ØHIL!