Solid seier i serieåpningen


Det var ingen tvil om hvilket lag som var best da ØHILs 1. divisjonslag åpnet sesongen på DNB lørdag. Damene styrte det meste av kampen og slapp Amazon Grimstad kun til ved to anledninger. 3-0 seieren kunne fort vært større.

KAMPFAKTA:
ØHIL – Amazon Grimstad 3-0 (2-0)
Lørdag 13. april, DNB Arena Hosle
Tilskuerantall: 108
Dommer: Maliha Ahmady

1-0 Joshualyn Reeves (Kathrine Pleym)
2-0 Mari Løyland (Kathrine Pleym)
3-0 Mari Løyland (Joshualyn Reeves)

Dagens BB:
Malin Soleng, ØHIL

ØHILs tropp:
Startellever: Klara Sporsem (k), Malin Lavik Soleng (debut), Karianne Selseth, Hanna Ellingsen, Veronica Amundsen, Kathrine Pleym, Åsa Klakegg Thorsen (debut), Mari Løyland (debut), Christiane Jansch, Joshualyn Reeves, Ellen Halseth.
Ressurser: Siri Kjos Johansen, Anna Vagstad Brunstad, Guro Flugstad, Solveig Sørum (debut), Selma Askildsen (debut)

ØHILs Veronica Amundsen regjerte på sin backplass mot Amazon Grimstad

Hardtsatsende Amazon:
ØHIL har historisk alltid hatt et godt tak på Amazon Grimstad. Siden de to lagene møtte hverandre for første gang i 1. divisjon våren 2016, har ØHIL vunnet alle oppgjørene, med unntak av åpningskampen borte i fjor som endte 0-0. Imidlertid satser Amazon hardt på å være med i toppen i år og har hentet inn flere utenlandske spillere fra Finland og Danmark. Kanskje trenger laget fra Sørlandet tid til å sette samspillet, for mot ØHIL lørdag var det hjemmelaget som dominerte fullstendig. 

ØHIL har også mange nye spillere på a-laget, kun tre av 11 spillere i startoppstillingen var en del av 11eren i seriepremieren i fjor. Damelaget vårt synes å ha brukt tiden godt og stilte med selvtillit etter generalprøven i en treningskamp mot Toppserielaget Lyn, som de vant 2-1 forrige lørdag.

– Vi er så godt forberedt som vi kan være per 13. april. Laget har trent skikkelig i vinter, mange nye spillere, ny hovedtrener og nye prinsipper i spillestil gjør at vi fortsatt er i utvikling. Det ser bra ut, uttalte ØHILs hovedtrener Kjølv Eidhammer før kampen.

Etter kampen sa Kjølv følgende:
– Jeg var litt spent før kampen, men vi fikk fikk se et heltent ØHIL-lag skride til verket med en herlig innstilling og stor forståelse av prinsippene vi har jobbet hardt med i vår. Amazon er ett av lagene som kommer til å være med i toppen av 1.divisjon, så vi er godt fornøyd med at vi klarte å prestere såpass bra mot kvalifisert motstand, sier han med et stort glis.

Kunne vært mer
Og det er ingen tvil om at hovedtreneren har grunn til å være fornøyd. ØHIL tok kommandoen fra start. Selv om det ikke ble produsert flust med sjanser den første halve timen, var det betydelige muligheter som ble skapt: Etter syv minutter satte venstreback Veronica Amundsen et frispark fra 16,2 meter i tverrliggeren etter en forseelse som egentlig burde resultert i et straffespark.

Etter et brudd foran egen 16 meter, kjørte Mari Løyland, Josh Reeves og Ellen Halseth en flott overgang. Dessverre ble skuddet fra Ellen for løst. Etter at kantene Christiane Jansch og nevnte Ellen hadde byttet side, kom Christiane til fin skuddmulighet etter 26 minutter, hvor ballen ble bøyd forbi krysstanga i lengste hjørnet. Og etter 34 minutter scoret Josh enkelt fra fem meter, etter en én-mot-én situasjon mot keeper (Ellen). Kathrine Pleym fanget opp returen og spilte den videre i boks til Josh. 2-0 kom åtte minutter senere, og det var nok en målgivende fra nevnte Kathrine, denne gangen til midtbanekollega Mari Løyland som satte kula sikkert opp i hjørnet fra 16 meter.

2-0 ved pause og full kontroll. Det eneste Amazon greide å skape, var etter et frispark hvor en av forsvarsspillerne våre ikke nådde opp, men headet ballen bakover og satte opp en Amazon-angriper fra fem meter. Akkurat i dette tilfelle var vi altfor passive på andreballen.

Meget bra gjenvinning
Dette var likevel unntaket. ØHIL-damene var nemlig svært aggressive i gjenvinning av ballen i alle ledd, og klarte som regel å vinne den høyt i banen, slik at 
Amazon aldri fikk etablert noe angrep. Presisjonen etter gjenvinning var jevnt over god, selv om det noen ganger ble spilt litt tidlig opp, på førstebevegelsen, i stedet for å vente på at flere medspillere kom etter. Det var også noen innlegg innenfor 16-meteren hvor vi ikke har rakk etter i boks, og andre ganger hvor vi var i boks, men hvor innleggene aldri kom. 

Men det blir detaljer i en tvers gjennom solid gjennomført match. 

3-0 kom igjen ved Mari, som trillet ballen i hjørnet, etter at Josh hadde fått en tå på den første inne i boks. Og vi produserte flere muligheter, som godt kunne ha gitt uttelling. Amazon hadde kun én klar målsjanse til, og den kom helt på tampen, etter en heading hvor Klara egentlig hadde full kontroll. Keeper-kapteinen vår holdt nullen sammen med et bunnsolid forsvar. Det er imponerende med bakgrunn i at den ene faste stopperen vår fra i fjor, Sigrid Bloch-Hansen, har skiftet klubb før sesongen og er kaptein for Fart i Toppserien. Den andre midtstopperen, Susanne Oliver Haaland, er ute med skade. 

Erstatterne, Hanna Ellingsen (J02!) og Karianne Selseth, klarte seg glimrende sammen med backene våre Veronica Amundsen og Malin Soleng mot en ganske sterk angrepsrekke fra Grimstad. Høyreback Malin (eks Kongsvinger og Lyn) debuterte i seriekamp for ØHIL og var etter vår mening BB etter en ekstrem aggressivitet i duellspillet og flott ro i pasningsspillet. I tillegg er det svært gledelig at to andre reserver fikk sin debut lørdag, Solveig Sørum og Selma Askildsen. Sistnevnte er stopper, har gått gradene i klubben og var for to år siden med på spillerutviklingsprogrammet 110%.

I fjor scoret vi 36 mål på 22 seriekamper. I år er målet minst 50. Med den laginnsatsen som a-laget viste lørdag er ikke det et urealistisk mål. Og bare en liten notis til ettertanke på tampen: Fart, som vant 1. divisjon i fjor, scoret totalt 45 mål. Den skal vi greie å slå, mener hovedtrener Kjølv Eidhammer. 

Neste mulighet er mot Kaupanger i Sogndal 2. påskedag.

ØHILs Christiane Jansch blir regelrett båret frem av et godt antall fremmøtte tilskuere på DNB Arena Hosle denne lørdagen.