Hun har fem gode råd om smart kosthold til både gutter og jenter som spiller fotball.
Anita samlet nylig alle 110%-jentene til et foredrag om sunt kosthold på klubbhuset vårt. En lydhør forsamling fikk etterpå prøve ut i praksis hvilke retter man kan lage selv for å dekke energibehovet. Trener du mye er behovet stort.
– En del ble nok overrasket over hvor enkelt det kan være å lage retter som både ser fristende ut, er sunne og smaker godt, oppsummerte Anita i etterkant. Hun opplevde at jentene var veldig interesserte i hvordan de kan spise smart for å fremme prestasjon og holde seg friske.
– En del hadde god kunnskap fra før, mens andre var mindre vant til å tenke at kosthold er viktig for en fotballspiller. Særlig nyttig tror jeg det var å diskutere hvordan de kan sikre energiinntaket ved å planlegge måltider og matpakker i forhold til antall treninger og hva de rekker å spise hjemme, sier hun og trekker frem en særdeles stor utfordring i hverdagen til både barn og voksne: Tidsklemma.
Den går an å løses ved god planlegging og forberedelse av enkle retter. Og sunn mat betyr ikke at det skal smake vondt.
– Under matlagingen var engasjementet og innsatsen stor. Jentene jobbet godt sammen med å fordele arbeidsoppgaver for de ulike rettene. De som var mest erfarne var flinke til å hjelpe de andre. Nettopp slik jeg har sett denne gjengen på fotballbanen! sier hun og har disse fem rådene for å spise smart:
- Pri 1 er å dekke energibehovet. (Som ung idrettsutøver trenger du mye mat for både å prestere og vokse/utvikle deg som normalt.)
- Spis variert. (De 3 B’ene hjelper deg å huske hva måltidet bør bestå av: ‘Bensin’, ‘Byggesteiner’ og ‘Beskyttelse’.)
- Spis mat, ikke preparat. (Kosttilskudd er unødvendig om du spiser variert. Unntaket er tran!)
- Husk KOStilskuddet! (Også idrettsutøvere trenger innslag av kosemat for å bevare matgleden, og ingen matvarer er ‘forbudt’!)
- 5. Senk skuldrene, smart kosthold er ikke så komplisert: Vanlig mat er bra nok!