ØHILs hovedtrener for kvinner, Kjølv Eidhammer, har signert a-lagskontrakt for 2021, med opsjon for ytterligere ett år.
– Kjølv er en utrolig viktig kulturbygger i klubben, mener ØHIL Fotballs styreleder, Tom Brinck Mortensen.
Kjølv Eidhammer tok over roret som hovedtrener for ØHILs kvinnelag i fotball i fjor og ledet 1. divisjonslaget til en solid tredje plass. Det var ikke første gang topplaget vårt for kvinner inntok tredjeplassen, men aldri har vi vært så nær topplagene i poeng som i 2019. Det var kun fire poeng opp til Fløya, som spilte kvalik mot toppserieklubben Lyn uten å rykke opp, og to poeng til Hønefoss Ballklubb (HBK).
Fire serierunder før slutt er mulighetene for kvalifisering til Toppserien kanskje enda bedre enn i fjor. Det stresser imidlertid ikke styrelederen i ØHIL Fotball.
– Vi er nødt til å tenke langsiktig, sier Tom Brinck Mortensen. Han nevner kontinuitet som et hovedspor fotballavdelingen følger.
– Det er viktig med forutsigbarhet for en slik prestasjonsgruppe. Relasjoner må knyttes over tid, samtidig som det må være tydelige krav til sportslige resultater. Vi føler at Kjølvs måte å jobbe på er god for klubben. Han følger ØHILs verdigrunnlag og har det pedagogiske bunn. Det er ro i gruppa, og den sportslige utviklingen er tilfredsstillende, sier Brinck Mortensen.
Kjølv er fornøyd med å ha avklart at det allerede blir minst én sesong til i ØHIL.
– Jeg har signert for klubben, fordi jeg opplever at vi er en fin match, samt at alle er i god utvikling. Da tenker jeg klubb, lag, trenere og spillere. Det er moro å jobbe med en gruppe som er i ferd med å få på plass en treningskultur der alle har rom for å være seg selv i et prestasjonsfremmende miljø, sier han.
Bygge stein på stein
Kjølv forteller om en stabil tropp med engasjerte spillere som overhodet ikke har tenkt å gi seg etter denne sesongen.
– De to første sesongene har vært en fin reise sammen med et godt team og en fantastisk spillergruppe. Jeg opplever at enkeltspillere og lag har utviklet seg mye, både sportslig og på menneskelig plan. Signalet om at de aller fleste ønsker å fortsette i 2021 er muligens et signal om at vi er på riktig spor. I januar 2019 var vi usikre på hvem som i det hele tatt skulle være en del av troppen, så det er imponerende at dem som har vært med på reisen til nå har utviklet seg til det vi er i dag, mener han.
Tom Brinck Mortensen er klar på at ØHIL heller ikke i fremtiden vil ha muskler til å kjøpe spillere og betale dem høye lønninger. Samtidig må det foretas noen grep for å profesjonalisere klubben. Pr. i dag er det ingen a-lagspillere som får betalt lønn, noe som imidlertid må endre seg skulle det bli opprykk til Toppserien.
– Det er helt klart at vi ikke kan kjøpe oss til suksess, det har vi ikke ryggrad til. Imidlertid må vi jobbe med et økonomisk løft, skulle det blir opprykk, noe som jo er vårt hovedmål. Det krever et bredere engasjement internt i klubben for at kvinnefotballen skal kunne lykkes. Akkurat dét må vi jobbe knallhardt for. Uansett må vi ta diskusjonen på hvor lenge vi skal la være å betale seniorspillerne. Og kanskje skal vi lage proffkontrakter, for å få noe igjen for utviklingen av unge spillere, som ønsker å gå videre til større klubber, sier styrelederen.
Han ser på Kjølv og hans trenerteam som svært viktige kulturbyggere, for at klubben skal bli attraktive for sultne spillere på jakt etter større utfordringer.
Hovedtreneren selv har merket en endring siden han kom tilbake til ØHIL før fjorårssesongen (Kjølv var innom a-laget en kortere periode i 2015).
– ØHIL er en meget stor klubb med mange interesser. Det er imponerende at klubben med «små» ressurser kjemper om å komme med blant de 10-12 beste kvinnelagene i landet. Vi merker en økt interesse internt i klubben, så det er bare å jobbe på videre for å sikre et enda større fellesskap, mener han.
Dilemmaet intern-ekstern rekruttering
En del av de kontinuerlige diskusjonene i ØHIL er hvordan fordelingen skal være mellom utviklingen av egne, lovende spillere, kontra rekrutteringen av eksterne talenter. Styreleder er klar på hvem som skal prioriteres, hvis det er relativt jevnt mellom to spillere:
– I et valg mellom lokal spiller og en spiller utenfra, skal den lokale velges. Vi skal også prioritere den yngste, det vil si utviklingsspilleren med potensielt flest år igjen i karrieren. Målsetning vår er til enhver tid 50 prosent lokale spillere, med bakgrunn i spillerutvikling i egen regi. Denne egenutviklingen ønsker vi nå å spisse ytterligere, sier han.
Pr. i dag er det et godt stykke unna 50 prosent egenutviklede spillere i a-stallen. Kjølv forteller at de jobber med saken.
– Klubbens policy er at vi skal få frem lokale spillere til a-laget. I dag har vi 6-8 «lokale» i troppen, men vi ser en økning i at antall spillere fra NTG tar steget opp. Det blir en viktig rekrutteringsarena videre for de yngste, i tillegg til internt arbeid i klubben, sier han.
Syvende forsøket på opprykk
I år er det syvende sesong ØHILs kvinnelag forsøker seg på opprykk fra 1. divisjon til Toppserien. Kjølv er fortsatt litt skuffet over at de ikke greide kvalikplass i fjor.
– Nedturer er det alltid i idrett, men det at vi surret bort et potensielt seriemesterskap i 2019 med å avgi mange poeng mot antatt svakere motstand, var litt skuffende. I år er den største oppturen hvordan spillergruppa har klart å utvikle seg som gruppe. Den harmonien, internjustisen, treningsviljen og selvtilliten de har jobbet seg til er imponerende, sier han.
Kjølv fastholder at ØHIL ikke må bli for utålmodige, at vi må følge prinsippet om å skynde oss langsomt.
– Jeg tror det må flere enn én nøkkel til for at vi skal fikse opprykk. Jeg tror det handler om å bygge en kultur over tid, som utvikler klubben til å være klar økonomisk og strukturelt. Vi må ha nok vinnere på laget og utvikle, samt rekruttere nok gode spillere over tid. Vi skal samtidig jobbe med å utvikle et spill som gjør at en tar poeng. Dessuten er det jo slik at man i avgjørende øyeblikk alltid trenger litt tur, i tillegg til dyktighet, sier hovedtreneren som allerede nå gleder seg til 2021.
Uansett hvordan sesongavslutningen i det spesielle året 2020 blir.